Residential building at 95 Evans Street / Studio MJA

Residential building at 95 Evans Street / Studio MJA

© Dion Robeson© Dion Robeson© Dion Robeson© Dion Robeson+ 15

© Dion Robeson
© Dion Robeson

Text description provided by the architects. 95 Evans St is the first multi-residential development to be completed in a newly zoned, transit-oriented neighborhood to meet Perth’s infill residential objectives. As a result, the project bore a great responsibility for setting a positive precedent for any future development in the surrounding mainly residential area. The site is particularly sensitive because it is located directly at the transition between two zones – the R15 zone to the east (single-family residential) and the more intensive R100 zone to the west. With such an abrupt transition weighing on the site, a well-considered response was essential. The client and design team intended to take on this challenge and respond to these unique aspects of the site responsibly and with as much sensitivity as possible.

© Dion Robeson
© Dion Robeson

The project offers much-needed housing diversity in Shenton Park, with ten quality apartments offering local residents the opportunity to live comfortably in the suburbs they love, close to neighborhood amenities and public transport. In addition to this, with a rich heritage of existing high quality architectural precedents which includes projects by Iwan Iwanoof, Bernard Seeber and Bob Gare, 95 Evans Street has sought to provide a striking and unique addition to both the street and to the architectural history of Shenton Park. and Subiaco.

© Dion Robeson
© Dion Robeson
Plan - First floor
Plan – First floor
© Dion Robeson
© Dion Robeson

With 95 Evans Street, the architecture itself becomes the point of transition. Lateral setbacks are maximized to the lower eastern boundary of the zone, drawing the main building mass away from its sensitive neighbour. This key movement, together with a gradual increase in setbacks from the main street, carefully shapes the building’s fundamental mass on site, maximizing sensitivities to the adjacent block.

© Dion Robeson
© Dion Robeson

These mass movements are then integrated into the built form to better reflect the area transition. With a palette of materials inspired by the surrounding context (concrete, brick and wood), the main street facade is separated into four bays. The first bay on the predominantly low east side expresses the horizontal, while the other three embody the transition to the R100 area through the flowing upward sweep of plank-like concrete planters, as the building juts out to meet to higher density zoning.

© Dion Robeson
© Dion Robeson

Sustainability was built in from the outset, with orientation and full-height glazing maximizing solar access and natural ventilation to all apartments. These movements, combined with the solar panels on the roof, significantly reduce the operational energy needs of the building. The immediate proximity of the site to the train station and the excess bicycle parking provided on the site also make it possible to favor the movement of bicycles and pedestrians.

Landscaping is woven throughout the project, integrating it into its green surroundings while providing areas for planting that exceed local planning requirements. Two prominent trees have also been retained at the rear of the site, while planters at street level provide seating opportunities that facilitate community engagement and social spontaneity. 95 Evans Street shows how good design decisions can mitigate potential problems with abrupt zone transitions. It has become a unique landmark in an architecturally rich area and sets a positive example for future suburban infill projects.

© Dion Robeson
© Dion Robeson

Comments are closed.