Condominium Sense Xangri-lá / IDEIA1

0

Condominium Sense Xangri-lá / IDEIA1

© Roberta Gewehr© Roberta Gewehr© Roberta Gewehr© Roberta Gewehr+ 30


  • Architects:
    Idea1

  • Zoned Area of ​​this architectural project Zoned:
    3457 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2019


  • Photographs Photographs: Roberta gewehr

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: GRAPHISOFT, Broilo Sistema from Aquecimento, Eliane, Gramoterra, Hidrotec pools, Incepa, Esquadrias of Leffa, Madeira to Moraes, Portobello, Roca Sanitary, Weiku from Brazil

  • Principal architects:

    Cristina Martins, Gabriel Grando, Marcos Laurino

© Roberta Gewehr
© Roberta Gewehr

Text description provided by the architects. Sense is a neighborhood located in the seaside town of Xangri-Lá, in southern Brazil. The development accommodates 144 sites for houses on the edge of a lake. The facility design includes a social club with lounges, an outdoor pool on the lake, and a small spa complex. Other buildings such as an entrance gate, an indoor tennis court and a barbecue gazebo are also arranged above the common areas of the development. The main concept of design is luxury and simplicity, focusing on the elegance inherent in each material. The design aims to reference the essence of Brazilian architecture, through concrete, wood and glass, which materializes the buildings; as well as the integration between construction and nature.

© Roberta Gewehr
© Roberta Gewehr

All the buildings in the facility adopt bioclimatic strategies, ensuring their use in summer, such as cross ventilation and large balconies, according to the best Brazilian vernacular tradition. The metal sandwich roof, with a ventilated space above the ceiling, is a contemporary complement to the traditional technique to ensure thermal comfort in summer as in winter. Aesthetically, the exposed concrete contrasts with the nature of the exuberant landscape, while the wood and glass ensure a warm atmosphere and allow a visual integration between the spaces. The raw and natural materials such as concrete, wood and stone used on the exterior contrast with the interiors, where the finishes are polished and refined. The choice of wood and concrete for the facades also reveals a desire for low-maintenance construction that will withstand and reveal age without losing elegance and natural aesthetics. The main feature of the landscape is a central lake which absorbs rainwater, avoiding the overload of the public water drainage system. In addition, the development will have its own wastewater treatment, preventing pollution of groundwater and seaside.

© Roberta Gewehr
© Roberta Gewehr

© Roberta Gewehr
© Roberta Gewehr

The landscaping design uses only native vegetation, mitigating damage to the local ecosystem and preventing the introduction of exotic species. It also provides low cost maintenance as the native species survive year round without the need for expensive gardening. Verandas act as a shading system for construction, keeping interior spaces safe from direct sunlight, as well as protected from precipitation. The vertical wooden elements applied to the facades act as a solar shading, functioning as a shading system and constituting a second layer for the construction. In the social club, the location of the building is aimed at protecting the outdoor pool from the constant northeast winds.

© Roberta Gewehr
© Roberta Gewehr



Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.