AUBE Residential Building Toranomon / ETHNOS

AUBE Residential Building Toranomon / ETHNOS

Residential Building AUBE Toranomon / ETHNOS - Exterior Photography, Facade, WindowsResidential building AUBE Toranomon / ETHNOS - Exterior photography, fence, facade, cityscape, terrace, handrailAUBE Residential Building Toranomon / ETHNOS - Interior photographyResidential Building AUBE Toranomon / ETHNOS - Exterior Photography, Facade, Windows+ 37


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    630 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2022


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

    Manufacturers: Fuji Belt


  • Main architect:

    Tatehito Sakruai

Residential Building AUBE Toranomon / ETHNOS - Exterior Photography, Facade, Windows
© Keishin Horikoshi / SS Inc.

Text description provided by the architects. DAWN Toranomon is located in an area of ​​downtown Tokyo, where urban renewal is underway and many skyscrapers are being built. However, in the immediate vicinity of the site are many lower buildings. The architect designs to allow different lifestyles in this rental residential building to create a harmonious social bond between the inhabitants and the city.

Residential Building AUBE Toranomon / ETHNOS - Exterior Photography, Windows, Facade
© Keishin Horikoshi / SS Inc.
Residential building AUBE Toranomon / ETHNOS - Image 32 of 37
Plans
Residential building AUBE Toranomon / ETHNOS - Exterior photography, fence, facade, cityscape, terrace, handrail
© Keishin Horikoshi / SS Inc.
AUBE Residential Building Toranomon / ETHNOS - Interior photography
© Keishin Horikoshi / SS Inc.

The project started before the COVID-19 pandemic. The drastic changes in lifestyle, especially the working style such as increasing work from home and the boundary between living space and working space very ambiguous, involve good and bad sides. Reducing travel time and environmental burdens is certainly beneficial while making it difficult to separate privacy from work environment and physical and spatial issues. The architect, in collaboration with the client, introduced a series of rental commercial spaces ”STAIRCASE” to provide a good balance between economic efficiency and a better working environment in a way that is well suited and connected to the neighborhood . This residential project aims to enrich the living environment by being very open to the city to contribute to society. The name of the project “AUBE” comes from a French word which means dawn. The architect wants DAWN to illuminate people and the city.

Residential Building AUBE Toranomon / ETHNOS - Exterior Photography, Facade, Windows
© Keishin Horikoshi / SS Inc.
AUBE Residential Building Toranomon / ETHNOS - Interior photography, Stairs, Handrail
© Keishin Horikoshi / SS Inc.

In each unit of the apartment, public space and private space are clearly divided to provide flexibility to the needs of individual tenants. The building consists of three types of duplex apartments, located on the basement/first floor, second/third floor and fourth/roof floor. The entrance to each apartment is located on the first floor and the third floor. Inside the entrance space of each apartment there is a space, which can be used as a living room but also as a remote work space or as a studio or a hobby room, or even any type of use , which does not necessarily require privacy.

Residential building AUBE Toranomon / ETHNOS - Interior photography, Windows, Fence, Facade, Handrail
© Keishin Horikoshi / SS Inc.
Residential building AUBE Toranomon / ETHNOS - Image 34 of 37
Elevations
AUBE Residential Building Toranomon / ETHNOS - Interior photography
© Keishin Horikoshi / SS Inc.

The staircase inside each duplex apartment leads to a private space. The unit has a box-in-box structure. To ensure a connection with the city, that is, the outside world, and to facilitate the transmission of information, the entrance door adopts a transparent glass door on the first floor and a wide-opening folding door on the third. stage. On the second and fourth floors, as a private space, the facade is enclosed by a glass curtain wall, which harmonizes with the other high-rise buildings in the neighborhood. As a result, layers of public space and private space appear on the facade. While the closed private floor extends to the limit of the building coverage rate, the public floors have gardens and front balconies where green plants represent the sequence of greenery in the city.

Residential Building AUBE Toranomon / ETHNOS - Exterior Photography, Facade, Windows
© Keishin Horikoshi / SS Inc.

By using a staircase or an elevator along the atrium, you can reach the common space on the third floor, and this empty space provides light and wind to the apartments. The building has a wall-like frame structure so that no protrusions occur inside. The structural wall in the middle of the apartment, from the basement to the second floor, also serves as an important partition for the space. Due to shading regulations, the ceiling height is limited to 2.5m but the beams are integrated into the walls to make them invisible, and the opening on the street side has flat prestressed concrete beams which do not interfere not inside.

Residential Building AUBE Toranomon / ETHNOS - Exterior Photography, Facade, Windows
© Keishin Horikoshi / SS Inc.
Residential building AUBE Toranomon / ETHNOS - Image 37 of 37
Details
AUBE Residential Building Toranomon / ETHNOS - Outdoor photography, Facade
© Keishin Horikoshi / SS Inc.

Due to the shape of the land, the facade of the building is divided into three units. The east side unit is bent due to emergency escape space and the fourth floor is recessed due to sky factor regulations. To emphasize the volume of the second and fourth floors, the curtain wall is frameless. The architect designs a living room and a meeting room as a communication space for the residents and their guests. This is a project that achieves a rich living environment and at the same time it provides an opportunity for residents to connect with society while living inside the building.


Comments are closed.